Érdekesség

A nőnap eredete

Gondolkodtatok már azon, hogy honnan ered a nőnap?

Megmondom őszintén, én még nem. Most egy kicsit utána jártam.

Egészen 1857-ig kell visszamennünk a történelemben. 1857. március 8-án New York-ban, közel negyvenezer munkásnő lépett sztrájkba, hogy egyenlő bért és munkaidőcsökkentést kapjanak, de más feltételezések szerint, egy New York-i gyárban 1908-ban e napon bekövetkezett, 129 munkásnő életét követelő tűzvésznek – az emlékére.

A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.

De nézzük, hogy is lett március 8. Nemzetközi Nőnap:

A világban először 1917 óta ünnepelik a hölgyeket. Legelőször 1911-ben ünnepelték meg, hivatalosan 1913-ban lett március 8. Nemzetközi Nőnap. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés. Magyarországon 1914-ben ünnepelték meg először a nőnapot.

A legelső Nőnapot 1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg, akkor még február utolsó vasárnapján ünnepelték a nőket, majd 1910-ben Koppenhágában megrendezett II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson tettek javaslatot arra, hogy világszerte ünnepeljék meg a nőket.

A nemzetközi nőnapot először 1911. március 19-én ünnepelték meg Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban.

1917 március 8-án Oroszországban ( Juliániusi naptár szerint február 23.) nők  kenyérért és békéért tüntettek. Pár napra rá (közvetlenül nem e tüntetés hatásásra) II. Miklós cár lemondott és megalakult egy polgári kormány, amely szavazati jogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap keltezése is, mely a világ legtöbb országában március 8-a.

Magyarország 1913.-ban csatlakozott először egy felhíváshoz , ahol az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg.

E.M.Miller

 

 BOLDOG NŐNAPOT KÍVÁNUNK!

Vélemény, hozzászólás?