Ajánló Érdekesség Sztorik

Azok a csodálatos angolok – Avagy 10 kihagyhatatlan, fantasztikus angol színészekkel készült sorozat

AZOK A CSODÁLATOS ANGOLOK – Avagy 10 kihagyhatatlan, fantasztikus angol színészekkel készült sorozat

 

1. Mi mással is kezdhetném a listát, mint a 2020-as év legjobban várt könyvadaptációjával, a Bridgerton családdal? Bár eleinte megosztó volt a színesbőrű színészeket felvonultató produkció, mégis világszerte 82 millió háztartásban töltötték le, és ezzel a Netflix TOP 10-es listájának 2. helyén landolt. Több kiemelkedő alakítást is láthattunk benne, de én most csak kettőt emelnék ki. Az egyik az Eloise Bridgertont alakító Claudia Jessie-é, a másik pedig az Anthony Bridgerton szerepét megformáló Jonathan Bailey-é. Már miattuk is érdemes végignézni a sorozatot, de maga a képi világ is képes a nézőket a készülékek elé szegezni. És ha végeztünk, olvassuk el újra Julia Qiunn nyolc részes könyvsorozatát, hogy felkészülten várhassuk az ehónap 25-én startoló második évadot.

2. Nem hiányozhat egyetlen listáról sem, amely angol színészekkel foglalkozik, Benedict Cumberbatch és az ő zseniális szociopata Sherlock Holmesa. De ebben a sorozatban van még egy művész, aki szintén megérdemel pár dicsérő szót. Ő nem más, mint a Jim Moriartyt megformáló Andrew Scott. És amikor ők ketten egy jelenetben szerepelnek, az garantáltan emlékezetes pillanatokat szerez mindenki számára. Sajnálatosan a sorozat csak négy évadot élt meg, de izgalmakban és humorban nem volt hiány.

 

3. Egy újabb író, Winston Graham tollából származik a Poldark sorozat, amelyből már több produkciót is adaptáltak. Ezúttal a Gyűrűk urából már jól ismert Aidan Turner főszereplésével készült változat került fel erre a listára, amelyből a többek között a Poirot sorozatból jól ismert színésznőt szeretném kiemelni, ahol a kedvenc piperkőc nyomozónk szerelmének, Rossakoff grófnőnek a lányát alakította, és amelyben szintén felejthetetlen alakítást nyújtott. Ő nem más, mint a Demelza Poldarkot megszemélyesítő Eleanor Tomlinson, aki számomra sokszor kiemelkedőbb alakítást nyújtott, mint a szintén zseniális Mr. Turner.

4. A közel kétezer éves történelmükkel az angolok könnyű helyzetben vannak, ha a múltból szeretnének ihletet meríteni. A Ripper Streetben a viktoriánus kor és a Hasfelmetsző Jack által elhíresült Whitechaple került előtérbe, azon belül három férfi, akik nem is különbözhetnének jobban egymástól. A bűn városában próbálják felderíteni a gaztetteket, minden akkori tudást felhasználva. Bár a sorozatban a Büszkeség és balítélet filmváltozatából megismert Mr. Darcy, azaz Matthew Macfadyen a főszereplő, nekem mégis az amerikai korhelyt megszemélyesítő Adam Rothenberg alakítása volt kiemelkedőbb. Akik szeretik a kicsit borongósabb hangulatú sorozatokat, azoknak kihagyhatatlan.

 

5. Az Endeavourben, magyarul az Oxfordi gyilkosságokban a fiatal és kissé különc Morse nyomozó munkásságát követhetjük nyomon a veteránnak számító Thursday főfelügyelő szárnyai alatt. Shaun Evans kiváló alakítást nyújt, de mellette említést érdemel még a cinikus humorú Dr. Max DeBryn, akit James Bradshaw személyesít meg. Az 1960-as évek második felében játszódó sorozat felidézi nekünk a nem is oly régmúlt hangulatát, amikor még a világ kicsit lassabb volt.

 

6. Természetesen nem maradhat le a listánkról a már említett Agatha Christie: Poirot sorozata sem, amelyben a zseniális David Suchet alakítja a címszereplőt, a meglehetősen piperkőc Belga nyomozót. Társa, a kissé naiv Hastings kapitány, azaz Hugh Fraser mellett a szerintem kiemelkedő teljesítményt nyújtó Pauline Moran színésznőt is érdemes megemlíteni. De a nagy négyesbe még beletartozik Japp főfelügyelő is, akit Philip Jackson személyesít meg. Rajongóknak kötelező végignézni a sorozatot, amelynek az utolsó évadában minden fontosabb szereplő visszatér, hogy méltó búcsút vehessünk tőlük.

7. Nem lenne teljes a lista, ha nem szerepelne rajta egy Jane Austen adaptáció sem. Az én kedvencem a BBC három részes sorozata, az Értelem és Érzelem. Felbukkan benne Mark Gatiss, aki a Sherlockban is megmutatta kimagasló tehetségét, de én mégis Hattie Morahan játékát emelném ki, mert számomra ő az igazi Elinor Dashwood, hiszen nála jobban nem játszotta még senki sem. A csodálatos helyszíneket és a képi világot csupán a már említett Bridgerton család múlja felül.

 

8. Listánkban a következő helyet a Downton Abbey sorozat kapta, amelyből kifejezetten nehéz bárkit külön kiemelni, hiszen annyi nagyszerű angol színész és színésznő szerepel benne. De aki mellett nem lehet szó nélkül elmenni, az egyértelműen a lenyűgöző Maggie Smith, aki felejthetetlen pillanatokat szerez számunkra. Noha a Harry Potter filmek McGalagony professzora már túl van a nyolcvanon, remélem, még sokáig láthatjuk őt a tévék képernyőjén.

9. Nem tudtam kihagyni a listáról a Tudorok című sorozatot, ahol nem kifejezetten maga a produkció, hanem sokkal inkább Jonathan Rhys Meyers játéka az, amely magával ragadott. A színész arcáról akkor is tökéletesen leolvashatók az érzések, amelyeket át kell adnia, amikor meg sem szólal. A Magyarországon forgatott Drakulában is megcsillogtatta a tehetségét, de azt a sorozatot sajnos egyetlen évad után elkaszálták.

10. A végére egy félig-meddig Jane Austen adaptációt hoztam, amelyet az írónő sajnos már nem tudott befejezni, noha ez nem okozott gondot a sorozat készítőinek. A tengerparti kisvárosban játszódó produkció számtalan nagyszerű színészt vonultat fel, én most mégis Esther Denham megformálóját, az elsőrangú alakítást nyújtó Charlotte Spencert emelném ki. A színésztő annyira bravúrosan játszik, hogy bár csupán mellékszereplő, de az arcának minden apró rezdülésével akkor is magára tudja vonni a figyelmet, ha meg sem szólal. Szerencsére a folytatásra sem kell sokáig várni, ugyanis szintén ehónap 20-án kerül bemutatásra. Hogy szinkront mikor kap hozzá, arról sajnos még nincs információ, de remélhetőleg nem várakoztatják meg vele sokáig a rajongókat.

 

Bármelyik angol sorozat mellett teszed is le a voksod, amely akár szerepel a listán, akár nem, sose felejtsd el a történetek mellett megcsodálni a remek angol színészek játékát, akik felejthetetlen pillanatokat tudtak szerezni számunkra. Hiszen ha ők nem lennének, akkor ezen csodálatos műsorok sem készülhettek volna el, és mi szegényebbek lennénk minden általuk átadott érzéssel. Ebből kifolyólag jusson eszünkbe, hogy tökéletesen megformálni egy karaktert nem is olyan egyszerű.

Emily Hart

Vélemény, hozzászólás?