Ajánló

Dream Baby Blog: E.M.Miller – A szövetség I. – A vírus

E.M.Miller – A szövetség I. – A vírus

 

Űrlények, invázió és világvége. Általában ezt a három elegyet használja Hollywood is, ha kicsit borzolni akarja a kedélyeket a „hiszel-e az ufókban témakörben”. Nos, E. M. Miller regénysorozatának az első darabja „A vírus”, hasonlóan próbál elgondolkodtatni, hogy vajon mi vár ránk a bolygó biztonságos határain túl.

 

Bevallom, a sci-fi műfaja ezzel az olvasással sem került közelebb hozzám – sajnos ezért kicsit lassan is haladtam az olvasással –, de azért vagyok a kiadó bloggere, hogy feszegessem a határaimat. A Szövetség széria első kötete azonnal a dolgok közepébe vág, így pont úgy érezhetjük magunkat, mint Éva, hogy elsőre minden új és érthetetlen.

A borító igazi sci-fi csemege, ami kicsit megidézi számomra a Függetlenség napja című film, inváziós jelenetét. Az űrhajók támadása és a modern város elpusztítása elég erős látványt kelt, így a műfaj kedvelői biztos szívesen veszik a kezükbe, hogy jobban áttanulmányozhassák. Alapjáraton nekem is tetszik, jónak találom, hogy nem dolgozik túl sok színnel és nem is tartalmaz a borító egyéb kiegészítő elemeket. Ez pont így elég.

A fülszöveg nagyjából össze is illeszti nekünk a cselekményt. Hamar kiderül, hogy egy Éva nevű lány lesz a főszereplő, aki egy különös sugallat hatására, birtokba veszi a nagyanyja ládáját. Általában ennek az egyszerű tettnek nem kellene, hogy fontos jelentősége legyen, azonban ez a nyitás, úgy megváltoztatta a lány életét, mintha csak kinyitotta volna a 75 milliós bőröndöt, az Áll az alku című tévés műsorban.

A könyv tökéletes választás azoknak, akik szeretik a teóriákat és az összeesküvés elméleteket. Azoknak is, akik hobbi szinten kutatják azt, hogy lehet-e élet a földön túl. Talán kicsit azoknak is bejöhet, akik szerették a Man In Black filmek világát, hiszen a kötetben megjelenő titkos szervezetet én kicsit ahhoz tudtam hasonlítani a leginkább. Ami pedig külön plusz élményt ad az egészhez, hogy végre nem az amerikaiak azok, akik meg akarják menteni a bolygonkat. Végre egy új siker nekünk, magyaroknak, hogy ezúttal mi óvhatjuk meg az emberiséget a pusztulástól.

Ami magát a történetet illeti, azért éreztem benne egy-két olyan dolgot, ami talán még átgondolásra szorult volna. Van egy jelenet a srácok beszervezésekor, amikor kétszer is elhangzik pontosan ugyanaz a történet némi csúsztatással, átírással, amit szerintem felesleges volt ennyire szájba rágósra írni. Elvileg a szereplők mind – ha jól tippelem túl vannak a húszon – nem hiszem, hogy nagyon elvesztették volna a fonalat az első történetnél.  Ráadásul kicsit az is meglepett, hogy nem azonnal lett közölve a srácokkal, hogy mibe is keveredtek pontosan, hanem csak húzódott és húzódott az egész.

Ami még szintén nem volt világos a számomra, hogy a nagymama öröksége, miért lett ilyen „mindenkit belecibálunk a buliba” jellegű, valamint, hogy miért is volt ezt kötelező betartani?

A történet nyelvezete nem túl komplex, egyszerű így gyorsan lehet haladni az olvasással. A helyszínek és történések változása nagyon filmszerűvé teszik az olvasás élményt. Szinte le lehet mozizni az eseményeket és elképzelni egy pillanatnyi vágás sötétséget, ahogy ide-oda ugrálunk a történet történései között.

Alapjáraton ez egy nem rossz történet, de mindenképpen alaposabb írói átgondolásra lenne szüksége. Kíváncsi vagyok, hogy a második kötet mennyivel lesz másabb, mint amilyen ez volt, no meg arra is, hogy abban, milyen nehézségek várnak majd Évára és a barátaira.

 

Dream Baby

Ha kedvet kaptatok az olvasáshoz, itt tudjátok beszerezni: Book Dreams Kiadó 

Éva a fásult hétköznapjaiban egy különös ládát talál a padláson, ami megváltoztatja az életét.
Nagyanyja örökségére húsz évvel később derül fény, amit titokzatos körülmények között vesz át.
Éva és barátai egy szervezet tagjává válnak, akiknek fő feladatuk: az idegen civilizáció létének titokban tartása az emberek előtt, kapcsolattartás a földönkívüliekkel, és egy esetleges katasztrófa elkerülése.

Nem várt hiba csúszik a számításaikba, és az új helyzet mellett egy hatalmas
problémával kerülnek szembe, ami nem csak az ő életüket, de az egész emberiség és a Föld létezését is veszélybe sodorja. A bajt nem tudják elkerülni, a vírus rohamosan szedi áldozatait.
Ahhoz, hogy megmentsék a világot, rá kell jönniük a megoldásra, de az úton több nem várt titok is előbukkan, és az Apokalipszis aktái kinyílnak…

Vélemény, hozzászólás?