Ajánló

DREAM BABY BLOG – Ruby Saw – Csak két lépés Észak

Ruby Saw – Csak két lépés Észak

Azt hiszem, nem tévedés azt írni erről a könyvről, hogy le sem tagadhatná, hogy a „Rubyverzum” alkotása. Magán viseli a tipikus jegyeket, amelyek már visszaköszöntek az írónő más történeteiből is. Egy újabb borzalmas világ, amelyben mégis szárba szökken a boldogság.

A Csak két lépés Észak nem csak azért számít különlegesnek, mert a cselekménysor helyszíne is olyan, amiről nem gyakran olvasunk, hanem azért is, mert tökéletesen bemutatja, hogy az emberi lélek és természet hogyan alakul át egy szörnyűséges élethelyzetben.

A borító azonnal megfogja az embert. A női alak, aki az egyetlen képi elem a fedlapon, rögtön rávilágít arra, hogy nem egy habkönnyű történet bújik meg a lapokon. Bár a sztori új borítóján már csak haloványan látszik, de észrevehető, hogy kötél van a lány csuklóin. Sejthető, hogy a rabság, mindenképpen szerepet játszik majd. Az „Észak” szó, számomra kalligráfiai hatást mutat, így ez rögtön utalás a cselekmény helyszínére. Bevallom, engem abból a szempontból elgondolkodtatott a cím, hogy a tartalmat ismerve én inkább „Délre” cseréltem volna. Ugyanakkor, ha abból a szempontból nézzük, hogy csak „alig” léptek be az ország területére, akkor már jobban érthető számomra.

A történet abból a szempontból szerintem úttörőnek számít, hogy Észak és Dél-Koreába pozícionálta magát. Az átlagember életéből többnyire kimaradnak a távol keleti kultúrák, így nagy újdonság volt számomra, hogy egy olyan történet került a kezembe, ami ott játszódik. Talán nem is bántam volna, a történet kicsit előbb veszi fel a fonalat, hogy többet adjon belőle. Az észak-koreai helyzetek leírásai, pont olyanok voltak, amilyennek az ember elképzelni azt a megvezetett társadalmat, ami egy diktatúra elnyomása alatt él. Ugyanakkor itt is előjöttek a tipikus seftelő ügyek, amelyek a hatalom figyelő szemének árnyas területein játszódnak.

A történet főszereplője Hadley, aki biztosan nem arra számított, hogy ilyen fordulatot vesz a Korai kiruccanása. Bár főképpen az újságírói ambíciói csábították az utazásra, nem arra a sztorira bukkant, amit szívesen meg is írt volna. Fogoly lett, reményvesztett, és fogalma sem volt, hogy kiben bízhat meg valójában. Bár hál’istennek sosem voltam ilyen helyzetben, mint ő, számomra némineműleg hiányzott belőle egy afféle újságírói háttértudás és tökösség. Bár az nem volt kiemelve, hogy Hadley tulajdonképpen milyen fajta újságírást végzett a normál mindennapjaiban, számomra a téma kissé oknyomozóinak tűnik. Aki pedig bármiféle oknyomozást végez, annak azért mindig fel kell lennie készülnie arra, hogy könnyen az életére is törhetnek. Az, hogy Hadley célirányosan egy diktatórikus országot akart összehasonlítani egy demokratikussal, alapból veszélyes tematika, hiszen Észak-Korea nem tűri el, hogy bárki is olyan információkat szivárogtasson, ami azt sejtetné, hogy az ő országuk „rossz”. Ebből a szempontból engem meglepett, hogy nem volt semmire sem felkészülve, ráadásul egyetlen ütőkártyájaként az „amerikai állampolgár vagyok” jelölte meg. Ugyanakkor nem lehet elmenni a merészsége mellett sem, még ha sok esetben inkább csak az agya volt tettre kész, nem pedig a teste, amire leginkább szüksége lett volna.

Érdekes volt, amikor kiderült az emberrablás valódi célja. Úgy gondolom, ez egy jól elrejtett csavarként működött a történetben, és jól volt felépítve is. Mivel olvastam már Ruby Sawtól, nem lepett meg a kibontakozó szerelmi száll. Kimondottan szeretni szoktam az ilyen lehetetlen helyzetben alkotott románcokat. (Ez az Infernóban is nagyon különleges volt.)

Jin Park nagyon kedvelhető karakter volt a műben. Talán ő vált a kedvencemmé is. Élvezettel olvastam, ahogy próbált váltasztani a kötelességtudat és az érzései között. A közte és Hadley között kialakult kapcsolat nekem tetszett, bár számomra kicsit talán túl gyorsan alakultak az események. (Természetesen az egyértelmű, hogy egy ilyen kilátástalan helyzetben logikusnak tűnik, bárkibe belekapaszkodni, aki nem üt-ver vagy bármi egyéb módon inzultál.)

A kisebb hibáktól eltekintve nekem ez egy jól működő történet volt. Végig el tudtam képzelni a fejemben a jeleneteket és a karakterekkel együtt izgultam, hogy mind kijutnak-e a bázisról.

A könyvet itt tudjátok beszerezni: Book Dreams Kiadó 

Vélemény, hozzászólás?