Ajánló Könyvajánló

Dream Baby Blog: Szabó Róbert – Kibervér

Szabó Róbert – Kibervér

„Milyen lenne, ha az ember nyakába szakadna a hallhatatlanság? Vajon egy számítógépes vírus, képes lehet a fizikai világban is pusztítani? Ha igen, milyen módon? Az elme győzedelmeskedhet a hit és a tudat fölött?” Szabó Róbert új könyve, a Kibervér, többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Bevallom, nem vagyok a sci-fi irodalom nagy ismerője és követője, de ennek ellenére nem hátráltam meg a Kibervér elolvasásától. Azt már itt leszögezhetem, hogy ez a könyv, mélyen elgondolkodtatja az embert többféle filozofikus és erkölcsi kérdés tekintetében, azonban műfaji különlegességei okán, csak nagyon szűk olvasói réteg fogja igazán a magáénak tudni, de ők teljes mértékben.

Mielőtt jobban kibontanám a Kibervér összetételét, először szeretnék pár szót szólni a külső jegyeiről. A borító egy nagyon erős látvány világot tár az olvasó elé, ami egyszerűen kiköveteli magának a figyelmet. A félig lángoló meztelen női alak, valamint a háttérben látszódó robbanás már sejteni engedi, hogy a történetben a kibervilág és a pusztítás bizony alap építőelem lesz. A cím betűtípusa kellően futurisztikus, ami remekül passzol A remény háborúja széria első kötetéhez.

A történet alapvilágának felépítéséhez az író sok helyről inspirálódott. Ready Player One hatása mindenképpen érezhető rajta. (Mivel magam is láttam a filmet még segített is jobban elképzelni a történet világát.) Ugyanakkor emlékeztetett néhány álltalunk is játszható MMORPG játékra (World of Warcraft, Aion,Tera) valamint a Sword Art Online animére is, ahol a főszereplők szintén egy eszköz segítségével léptek be a virtuális játéktérbe. A könyv közepén lévő elképesztően halálos jelenetsor pedig az Az esemény képkockáit elevenítette fel bennem.

Nehéz pontosan meghatározni, hogy mi a könyv fő mondanivalója, mert végig az oldalakon annyi, de annyi az emberiséget foglalkoztató téma kerül elő, hogy észben tartani is sok. Azonban ez mégsem a történet hátránya, mivel nagyon érthetően és logikus módon van felépítve az az összefüggési rendszer, ami az elszegényedés, a kilátástalanság, a valóság elől való elmenekülést kapcsolja össze a droghálózatok, világkormányok, politika és a vágyott utópia rendszerével.

A történet több szálon fut, de úgy sejtem a főszáll mégiscsak Terryé, akinek életét követve, első sorból nézhetjük végig egy személyiség és egy elme teljes átalakulását, eltorzulását. A jobb napokat is látott családapa élete teljesen romjaiba hullik, amikor egy munkahelyi balesett miatt elveszíti az egyik karját, s bár kap új mechanikus kart és némi kártérítést a boldogulásra, Terry ahelyett, hogy visszaküzdené magát a munkaerőpiacra drogfüggő és online játékfüggővé is válik. A családi élete sebesen közelít a válságos felé, majd egy nem túl szerencsés drog elfogyasztása után az addig ismert élete végérvényesen véget is ér.

A történet erős kritikát tart az emberiség felé mind a regényben, de egyúttal ítéltet szab akár a mostani jelenünkre is. A könyvben úgy érzem, valamennyire megkérdőjeleződik az is, hogy mi számít valódi igaznak, vagy helyes cselekedetnek.

Összegezve: Szabó Róbert regénye előrevetít egy képzeletbeli jövőképet a világról, aminek akár valóság alapjai is lehet, hiszen ki tudja mi vár ránk, emberekre húsz év múlva.

Dream Baby

Ha kedvet kaptatok hozzá, itt tudjátok beszerezni: Book Dreams Kiadó

A Kibervér, új alapokat fektet le. Egy világét, ahol az emberek a technikának köszönhetik ugyan a jólétüket, de mégis visszavágynak a középkori állapotokba. Elterjedt nézet, hogy minden rossz dolog a modernizáció hozadéka. Ebben a világban ez nagyon is reális, mert a Kibervér bemutatja a katartikus pusztítást, amit egy virtuális, a való életben, még csak nem is létező játékkarakter képes tenni az emberiséggel. A katasztrófa szinte felemészti a teljes világot, és csak egy tíz éves gyerek józan megítélésén és döntésén múlik, hogy az emberiség a feledés homályába vész-e vagy sem.

Milyen lenne, ha az ember nyakába szakadna a hallhatatlanság? Vajon egy számítógépes vírus, képes lehet a fizikai világban is pusztítani? Ha igen, milyen módon? Az elme győzedelmeskedhet a hit és a tudat fölött? A mesterséges intelligencia legyőzheti az emberi korlátokat? Ha egy szempillantás alatt, minden kormány feloszlana, akkor milyen lehetne az ideális államforma? Könyvemben ezekre a kérdésekre keresem a választ.

Vélemény, hozzászólás?