Érdekesség

Illóolajok

Már javában tavasz van, de végre már nem csak a naptár mutatja nekünk e szép évszak érkezését. A tél lassan végleg elköszön, a fák rügyet fakasztanak, csodálatosabbnál csodálatosabb virágok nyílnak és illatoznak, hogy kedvünkre gyönyörködhessünk bennük. Azonban egy kevésbé kellemes dolgot is társítunk jelen évszak beköszöntéhez, méghozzá a tavaszi fáradtság megjelenését. Szinte mindenkit elérhet kisebb vagy nagyobb mértékben ez a nemkívánatos jelenség. Számos praktikát lehet találni a kiküszöbölésére vagy enyhítésére, úgy mint az illóolajok varázslatos erejét.

Hogy ne csalódjunk a minőségben, a legmegfelelőbb a 100%-ig természetes illóolajak használata. Alkalmazásuk több területen is lehetséges, például párologtatással vagy akár a bőrfelületre való bedörzsöléssel.

Illóolajok felhasználása, hatásuk:

A legismertebb módja az olajok felhasználásának a párologtatás, amelynek legújabb és legelterjedtebb eszköze az aroma diffúzor. Ez a kis készülék több formában, méretben és funkcióval kapható, kedvünk szerint válogathatunk a legmodernebb és legváltozatosabb eszközök között.

De nem csak a párologtatók terén van óriási választék, az illóolajok is számtalan illatban állnak rendelkezésünkre, rengeteg aromával találkozhatunk.

Néhány példa a legismertebb illatokra.

Ha igazán szeretnénk ellazulni, tökéletes választás lehet a levendula, eukaliptusz és borsmenta keveréke. Ezek az olajok nemcsak relaxációhoz, de a levegő fertőtlenítésére is alkalmasak.

A levendula nyugtató hatása miatt, a borsmenta friss illata miatt kiváló választás egy fárasztó nap végén az ellazuláshoz.

A borsmenta fejfájás csökkentésére is alkalmas; ha egy cseppet a bőrbe dörzsölünk, elérhetjük a fájdalom enyhülését.

Esős, borongós időben, vagy hosszú autóút előtt ajánlom a citrusfélék párologtatását, Élénkítő hatásuk frissítő élményt nyújt, azonban éppen emiatt lefekvés előtt nem ajánlatos alkalmazni, mert nem lesz nyugodt és pihentető az éjszakánk. Ezek között is akad kivétel: ha mégiscsak szeretnénk egy kis citrusos frissességet idézni elalvás előtt, akkor a mandarin édes illata tökéletes választás. Gyerekeknek is nagy kedvence, édesanyáknak pedig a nyugtató hatása miatt érdemes kipróbálni, ezen kívül édes álmot hoz a gyerkőcöknek.

Aki a virágillat megszállottja, neki az ylang-ylang a tökéletes választás, nem csak a friss illata, hanem a közérzetre gyakorolt hatása miatt is. Segít az örömre koncentrálni, segít legyőzni a stresszt és az idegességet.

Ezekkel az illatokkal kiküszöbölhetjük a ránk váró tavaszi zsongás okozta faradságot, és nem utolsó sorban rendkívül kellemes hangulatot teremthetünk velük az otthonunkban. Mindenképpen érdemes kipróbálni az illóolajok varázsát.

Írta: Bende-Szabó Adrienn

Vélemény, hozzászólás?