Ajánló Érdekesség

Miért használnak a szerzők álneveket?

Miért használnak a szerzők álneveket műveik kiadásánál? Nagyon sok hazai szerző álnéven adja ki megálmodott történetét. Sokszor előfordul, hogy nem is  sejtjük, hogy kedvenc szerzőnk közelebb van hozzánk, mint gondolnánk. Számos magyarázatot kaptam szerzőktől, miért használnak álnevet. De azt tudtátok, hogy ez nem csak hazánkban elterjedt? Sőt, már jóval előbb létezett a “trend”, mint azt hittük.

A szerzők,  még a modern irodalomnál is messzebbre visszamenőleg használták  az álneveket. Annak idején szükségszerűek voltak azok számára, akik megpróbáltak érvényesülni a kiadói iparban. Például a nőknek gyakran el kellett rejteniük identitásukat egy férfias „nom de plume” elfogadásával, hogy akár megjelentessék őket – és ez a tendencia nem múlt el teljesen az idők során.
A közelmúltban, az 1990-es években, a kiadók arra kérték Joanne Rowlingot, hogy adja ki a Harry Potter sorozatot JK ​​Rowling néven (a „K” csak egy plusz, Rowlingnak valójában nincs középső neve), aggódtak, hogy a fiatal fiúk – a könyvek célpiaca – nem hajlandóak elolvasni egy nő által írt valamit.

Bár ritkábban fordult elő, hogy a szerzők álnéven publikáltak, mégis gyakran piacképességi okból – és néha egyszerűen a szerző saját névtelensége érdekében – tették ezt. Végül a szerzők gyakran álnevet fogadtak el, hogy különféle műfajokban írhassanak anélkül, hogy rajongóikat összezavarnák.

Hogyan válasszuk ki az álnevet

Fontold meg a könyv műfaját. Például az olvasók nagyobb valószínűséggel vesznek meg egy „Ali Knight” krimit, mint „Allison Potter”-t, mert az előbbi egyszerűen jobban illeszkedik a krimi regényírójának elvárásaihoz.
Vedd figyelembe a célolvasók demográfiai adatait. Hány évesek a tervezett olvasók? Egy adott régióból származnak? Például, amikor Judith Reumlet író kiadta YA városi fantáziasorozatának első könyvét, a The Mortal Instruments-t , tudta, hogy neve talán nem fog visszhangozni a fiatal olvasókban, mert kissé „kitaláltnak” tűnik. Ezért úgy döntött, hogy Cassandra Clare néven publikál.
Fontold meg, hogy az álnévnek milyen a hangzása. 
Szerzői weboldal és közösségi média profilok létrehozása kulcsfontosságú része a könyvmarketingnek. Tehát mielőtt álnév mellett döntenél, érdemes ellenőrizni a név elérhetőségét.

Példák híres álnevekre: 

Theodore Seuss Geisel – Dr. Seuss
Geisel úgy döntött, hogy átveszi a „Seuss” fedőnevet. Hozzátette a „Dr.”-t mellyel apját piszkálta, aki mindig ösztönözte fiát PhD megszerzésére.
Híres művek: A macska a kalapban, A zöld tojás és a sonka, Hogyan lopta el a Grinch a karácsonyt!
Mary Ann Evans – George Eliot
Annak érdekében választott álnevet, hogy komolyan vegyék.
Híres művek: Középkorú, Silas Marner, A selyemmalom
Charles Lutwidge Dodgson – Lewis Carroll
A magánélet megőrzése érdekében választott álnevet.
Híres művek: Alice csodaországban, Alice tükörországban
Eric Arthur Blair – George Orwell
Az Orwell: The Life című életrajz szerint Blair azért választotta a nevet „… mert ez egy jó kerek angol név.” Mások azt feltételezik, hogy álnevet választott annak érdekében, hogy elkerülje családja zaklatását, miközben szegény íróként élt…
Híres művek: 1984,  Állattfarm
Agatha Christie – Mary Westmacott
Christie már ismertté vált rejtélyregényeivel. Így vette fel a Mary Westmacott nevet, hogy romantikus regényeket adjon ki anélkül, hogy megzavarná meglévő rajongóit.
Híres művek: Gyilkosság az Orient expresszen
Currer, Ellis és Acton Bell – Charlotte, Emily és Anne Brontë
Annak elkerülése érdekében, hogy a kritikusok a XIX. századi Angliában a női írókkal szemben fellépjenek.
Híres művek: Jane Eyre
Stephen King – Richard Bachman
King magyarázata:  „Karrierem kezdetén még az volt a kiadói üzletben, hogy a közönség évente egy könyvet fogad el”.
Tehát felvette a Richard Bachman nevet, hogy évente több regényt is kiadhasson ítélet nélkül – amíg természetesen „Richard Bachman” kiléte felderült.
Híres művek: AZ, Végitélet, Ragyogás
Hajnal Tímea

Vélemény, hozzászólás?