Érdekesség

Tíz éve hunyt el Peter Falk

Tíz éve hunyt el Peter Falk.

Ugye ismerős? Persze, hogy az. Hisz mindenki ismeri a ballonkabátos hadnagyot, akinek mindig van egy kérdése, a keresztneve is titokzatos, éppúgy, mint a felesége. Ő Columbo hadnagy. Tíz éve 2011. június 23-án hunyt el mindenki kedvenc hadnagya: Peter Falk.

 

Hadnagyunk Peter Michael Falk néven született 1927. szeptember 16-án New York-ban.

Sokszor emlegetik, hogy Peter Falk magyarszármazású, az újságíró, Falk Miksa dédunokája. Kutatások szerint, valóban vannak magyar felmenői, de Falk Miksához nincs köze. A családfakutatók a névrokonságon kívül más kapcsolatot nem találtak közöttük. Édesapja Michael Falk kereskedő, édesanyja könyvelő volt. Mindkét oldalról Európából és Oroszországból emigrált nagyszülők voltak.

Háromévesen rosszindulatú ideghártya daganatot diagnosztizáltak nála, amely a szem eltávolításával járt. Kivehető szemgolyót kapott, amellyel sokszor riogatta a társait.

Nem színésznek készült. Középiskola elvégzése után szakács lett. New School for Social Research intézményében politológiát tanult, 1951-ben végzett.1953-ban  a Syracuse Universityn egyetemi szintű diplomát szerzett közigazgatásból. Megpályázott egy állást a CIA-nál, de nem vették fel, ezért a hartfordi Connecticut State Budget Bureau-nál helyezkedett el, mint gazdasági elemző.

Művészi pályája során olykor diszkriminációk érték a hiányzó szeme miatt. A Columbia Pictures igazgatója állítólag ezzel a felkiáltással utasította el: „Ennyi pénzért kétszemű színészt is kaphatok!” Rajongói közül azonban sokan kifejezetten vonzónak találták különös tekintetét.

Felnőttként munka mellett a westporti White Barn Theatre-nél színészi tanulmányokat folytatott, mert felkeltette érdeklődését ez a pálya, és elhatározta, hogy színész lesz. 1956-ban otthagyta az állását, és Greenwich Village-be ment. Az off-Broadwayn debütált 1956. január 3-án Molière Don Juan című darabjában, melyet a Fourth Street Theatre tűzött műsorára.

Mielőtt felvette volna az ismert ballonkabátot, több filmben  is szerepelt. Emmy díjra is jelölték, amit másodszorra megkapott, Oscar díjra is kétszer jelölték a legjobb férfi mellékszereplőként. Az 1966-ban indult The Trials of O’Brien volt az első sorozatszerepe – egy ügyvédet alakított –, ám a széria csupán egy évadot ért meg. Annál sikeresebb lett viszont egy másik tévésorozat, a Columbo, amely meghozta számára a világhírnevet.

A világhírnevet hozó híres ballonkabátot 1968-ban öltötte magára A recept: gyilkosság című epizódban. Majd mély hallgatás, és hadnagyunk három évvel később öltötte magára a kabátot, és lett újból és újból még egy kérdése. Az 1971-ben sugárzott második részt – Váltságdíj egy halottért – a magyar közönség moziban láthatta először. Ezzel az epizóddal valóban elindult a Columbo-sorozat, amely nemcsak az Amerikai Egyesült Államokban, hanem az egész világon rendkívül népszerű lett. Columbo megformálásáért Peter Falkot tízszer jelölték Emmy-díjra (ötször nyert), és kilencszer Golden Globe-ra (egyszer nyert). Columbo rosszul öltözött, látszólag lassú észjárású nyomozó, aki azonban mindig mindegyik ügyét sikeresen megoldja. . Módszere, hogy különösen odafigyel az apró, egymásnak ellentmondó részletekre, és azokból kiindulva leplezi le a tettest. A gyanúsítottak gyakorlatilag mindig elkövetik azt a súlyos hibát, hogy nem veszik elég komolyan Columbót, aki olykor felidegesíti őket azzal, hogy a távozás pillanatában az ajtóból fordul vissza, hogy még valamit kérdezzen, és feltárjon egy kulcsfontosságú ellentmondást. A magyar nyelvű változatokban Columbo hadnagy szinkronhangját Szabó Gyula adta. A gyilkosság receptre című legelső epizódban, Peter Falk magyarhangja Garazs Dezső.

A harmadik részét : Ahogy a könyvben megvan írva  , akkor még gyermekcipőben járó és pályakezdő rendező: Steven Spilberg rendezett. A sorozatban számos ismert színész is felbukkan. Többek közt Leslie Nielsen  vagy az én kedvenc szereplőm a sorozatból: Jack Cassidy, aki három epizódban is szerepel, s mind háromban gyilkost játszik. Felbukkan a sorozatban Peter Falk felesége is, akinek itt, kivételesen ismerjük a nevét: Shera Danese, aki hat részben is szerepet kap. Sorozatbeli felesége sosem bukkan fel, csak egyszer tesz a nevére utalást: Rose.

69 részt élt meg a sorozat.

A sorozatban szinte főszerepet játszott az autója is, mely a karakteréhez jól illő 1959-es Peugeot 403-as. Az egyetlen extra az URH-rádió volt az autóban, melynek az volt az ismérve, hogy nem indult elsőre. Ezt a példányt egyébként Peter Falk személyesen választotta ki a Universal Studios egyik parkolójából.

Több évnyi betegség után, 83 éves korában Beverly Hills-i otthonában hunyt el, 2011. június 23-án.

Viszont, nekem is van egy kérdésem: Miért nem léptették elő sohasem?

 

Kedvenc részeim:

Gyilkosság hangjegyekkel

A főnyeremény: halál

Columbo és a rocksztár gyilkosa

Columbo a rendőrakadémián

Gyilkosság telefonhívásra

A szemfényvesztő

Diplomáciai mentesség

Hajnali derengés

Hattyúdal

Matt két lépésben

Rövid szivar

 

E.M.Miller

Vélemény, hozzászólás?