Ajánló Érdekesség

VALENTIN-NAP, A SZERELEM NAPJA

 

A Valentin-nap, mint a szerelmesek napja a mai napig megosztó nézeteket produkál. Sokan várják, készülnek rá, hogy meglephessék kedvesüket a legkülönfélébb ajándékokkal, míg mások nem tulajdonítanak neki különösebb jelentőséget, mondván, ez is csak ugyanolyan nap, mint a többi. Mindenki maga dönti el, melyik táborhoz tartozik, de egy biztos: ez a nap a szerelmesek ünnepeként szerepel mind a naptárban, mind a köztudatban.

Ilyenkor a világ pirosba öltözik. A szerelmesek apró figyelmességekkel lepik meg egymást, virágot, bonbont, szívecskésebbnél szívecskésebb tárgyakat ajándékoznak egymásnak. Ez a nap a leánykérésre is tökéletes alkalom lehet. A titkos hódolók bátorságot meríthetnek a szokás misztikumából, hogy valamilyen módon tudassák imádottjukkal romantikus szándékukat.

Az utóbbi években a szerelem napja egyre nagyobb teret hódít a világban.  

De honnan is ered ez a romantikus szokás? Hogyan is vált Bálint napja a szerelem szimbólumává? Lássuk, milyen érdekességek keringenek erről a napról a nagyvilágban.

 

EREDETE

A leghíresebb elmélet Szent Bálint (Valentinus) püspökhöz köthető. A teória szerint II. Claudius császár megtiltotta a katonáknak, hogy háborús időkben házasodjanak, azonban Bálint püspök a császár akaratának ellentmondva összeadta a szerelmes párokat. Az ifjú házasokat megajándékozta a kertjében termett virágokkal. A hiedelem szerint az ezen a napon köttetett házasságok szerencsés csillagzat alatt születnek. Tettéért azonban börtönbe zárták, majd kivégezték. A monda szerint Bálint börtönőrének lánya vak volt, ő pedig hite segítségével visszaadta a lánynak a látását. Közvetlenül kivégzése előtt, méghozzá február 14-én levelet írt a lánynak, amelyet úgy írt alá, hogy „A te Valentinod”.

Szent Bálint a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Franciaországban és Angliában a 14. század óta a jegyesek és a fiatal házasok védőszentje.

ÉRDEDKESSÉGEK: 

A szerelmesek napjával kapcsolatban számtalan meglepő dologra bukkantam, melyek közül hozok 10 érdekességet:

1. A 19. században szerencsétlenségnek számított, ha valaki aláírta a Valentin-napi levelet.

2. Egy 18. és 19. századi brit szokás szerint a férfiak házról házra jártak, dalokat énekeltek, ezért pedig sütit és pénzt kaptak cserébe.

3. Már az 1800-as években is elterjedt volt szív alakú dobozban csokit ajándékozni. A Cadbury csokoládégyár tulajdonosa (Richard Cadbury) saját kezűleg készítette el feleségének a szív alakú dobozt, melyet saját festményével díszített, hogy meglepetése még különlegesebb legyen.

4. Az USA-ban közel 190 millió szál rózsát adnak el ezen a napon.

5. Egy összesítés szerint az amerikaiak éves szinten kb. 65 milliárd Forintnak megfelelő összeget költenek Valentin-napi üdvözlőkártyára.

6. Egyes statisztikák szerint az állattartók 3%-a megajándékozza kis kedvencét is február 14-én..

7. A Durex gyártó cég felmérése alapján Valentin-napon 20-30%-kal több óvszer kerül értékesítésre.

8. Egy felmérés szerint a Valentin-nap a második legkedveltebb ünnep a lánykérésre. A legnépszerűbb ünnep ehhez a karácsony.

9. A szerelmesek napján adott és kapott csók szerencsét hoz egész évben.

10. Dél-Koreában minden hónap 14. napja a szerelmeseké.

A VIRÁGOK JELENTÉSE

Mi lehetne csodásabb és romantikusabb ajándék Valentin napra, mint a virág? És ha már virág vásárlására adjuk a fejünket ezen a kedves napon, nem árt tudnunk, milyen jelentést hordoznak az egyes fajták.

Rózsa: az igaz szerelem szimbóluma
Jázmin: a kedvesség virága, a barátság jelképe
Amarillisz: a büszkeség virága
Szegfű: a szeszélyesség jelképe
Tulipán: a nőiesség szimbóluma
Orchidea: a műveltség és kifinomultság virága
Margaréta: a változatosság virága
Liliom: a csalfaság, kacérság szimbóluma
Magnólia: a természetesség virága
Kála: a szépség jelképe
Írisz: a remény virága, mely szexuális üzenetet is hordoz
Begónia: a vágyakozás jelképe

Csokor ajándékozása esetén javaslom vegyük figyelembe, mit is szimbolizálnak a virágok, hogy még véletlenül se trafáljunk mellé.

Ha ezen a napon kiváltképpen kedveskedni szeretnénk olyasvalakinek, aki különleges helyet foglal el a szívünkben, miért is ne tehetnénk meg? Számtalan módja van annak, hogy kifejezésre juttassuk érzelmeinket, a virág csupán csepp a tengerben. Ha az ajándékozás esetében a materiális formát választjuk, böngésszünk bátran az interneten ötletek után. Édességek, bögrék, plüssök, páros kulcstartók, ékszerek (stb…) tömkelege várja az érdeklődőket a világhálón, hogy a szerelmesek lecsapjanak rájuk. Garantáltan órákat el lehet tölteni az eredetibbnél eredetibb ajándékok közötti kutatással. Nekem még egy szerelmes kaki kulcstartóra is sikerült rábukkannom., ami nálam megnyerte az eredetiség versenyt. Mi lehet ennél humorosabb és furább romantikus ajándék? Azért még kutakodok tovább, hátha valami más letolja a dobogóm felső fokáról.

A Valentin-nap különlegessége azonban nem az ajándékokban rejlik, mint inkább az eszmeiségében, amit az eredetéből adódóan szimbolizál. A tiszta, mélyről fakadó érzések még intenzívebb megélése, ami kivételessé teszi. És ha úgy akarjuk, minden egyes napból varázsolhatunk Valentin-napot, mert a szerelem szívmelengető érzése nem korlátozódik csupán egyetlen napra az évből. Úgyhogy bátran mutassuk meg szeretteinknek, mennyire is fontosak számunkra, méghozzá minden adandó alkalommal és ne csupán az évnek ezen a napján.

 

Susannah Skiethen

 

Vélemény, hozzászólás?