Ajánló Könyvajánló

Dream Baby Blog: Lis Ohtears – Zúzmara

Lis Ohtears – Zúzmara

Egy izgalmas kis fantasy történet, ami sokkal többről tanít, mint azt az ember elsőre sejtené a fülszöveg alapján. Lis Ohtears Zúzmarája idén bekerült a Merítés-díj jelöltjei közé, és úgy hiszem, ez egyáltalán nem a véletlen műve volt. Bár korosztálya egyértelműen ifjúsági, úgy gondolom, bárkinek kellemes perceket okozhat.

 

A történet nyelvezete könnyű és gyorsan olvasható. A cselekménye is kellően érdekes ahhoz, hogy az ember ne is akarja félretenni, amíg nem végzett az éppen aktuális fejezettel, amit előzőleg olvasott.

A könyv borítója nagyon szép grafikus munka. Jól és realisztikusan ábrázolja a regény két főszereplőjét Rimét és Blazet. Ámbár engem annyiból meglepett, hogy olvasatra a srácok sokkal fiatalabbnak tűnnek, mint a borítón található karakterek. Persze egyértelműen nem szerepeltek benne életkorok, de a borító alakjai, inkább olyanok, mintha a húszas éveik közepét taposnák.

A történet elsősorban Rime-ről szól, aki különleges gyermekként látta meg a napvilágot. Sajnos egyedisége a küllemében is megmutatkozik, ezért a falujában kitaszítottként kezelik. Édesanyja próbálja elviselhetőbbé tenni számára az elviselhetetlent, de amikor ő az életét veszti, Rime a falu fölötti rejtélyes palotába költözik, ahol hamar kiderül számára, hogy nem magányra lesz kárhoztatva odafent.

A Lis története első ránézésre egy izgalmas, misztikus mese benyomását kelti, azonban nem merül ki annyiban, hogy megismerteti velünk a Jég és a Tűz birodalmainak népeit. Szerintem nagyon fontos rejtett üzenetei vannak, ami rendkívül fontos, ha ifjúsági történetről beszélünk. Rime helyzetét nagyon sok fiatal érezheti magának, hiszen a lelki vagy fizikális bántalmazás, nagyon is jelen van a mi világunkban is. Rime személyiségét az őt ért negatív tapasztaltok fagyasztották meg, de egy megfelelő ember mellett – aki esetünkben Blaze – végül felolvad és virágzásnak is indul. Nagyon tetszett az aprólékos építkezés, amivel végül Rime megismerte az igazi önmagát, és meggyőződött arról, hogy nem minden fehér vagy fekete. Blaze nagyon jó másodhegedűs karakter, igazán szeretnivaló fiú volt végig a történetben. A személyiségét jól felépítette az erejének a stílusjegyei, jobb aligha lehetett volna. Aranyosnak találtam a megismerkedésüket és az érzelmeik elmélyülését egymás iránt.

A történetben megjelenik a tanulás fontossága, az elfogadás, az önzetlen segítségnyújtás, valamint az, hogy nem szégyen beismerni a gyengeséget vagy a tévedést. Olvashatunk arról, hogy a sztereotípiákat bizony át lehet lépni, és hogy sosem szabad elveszteni a hitet saját magunkban.

Látva a történet futását molyon, kicsit olyan érzésem volt, mintha a regény lenne Rime, pedig ez a történet nagyon is megérdemli, hogy figyeljenek rá!

 

Dream Baby

Ha kedvet kaptatok hozzá, itt tudjátok beszerezni: Book Dreams Kiadó

Rime mindig is kitaszítottként élt a falujában, de egy nap rejtélyes hintó érkezik érte, hogy örökre elvigye őt. Beköltözik a hegyen álló palotába, melynek ódon falai már régóta rémmesék forrásai. Csakhogy nem ő az egyetlen lakó. Megismeri Blaze-t, a fiatal fiút, aki mindenáron a barátjává szeretne válni. Viszont Rime hűvös természete ütközik a fiú nyitottságával. Amikor feltűnik egy ismeretlen lány és a segítségüket kéri, dönteniük kell… Egyikük sem sejti micsoda veszélyek lesnek rájuk és, hogy több húzódik a háttérben, mint azt bárki is gondolná.

Vélemény, hozzászólás?